Hoogwaardige beeldbewerking van haar

hoogwaardige beeldbewerking haar
Iedere fotograaf die foto’s nabewerkt weet het: hoogwaardige beeldbewerking kan behoorlijk gecompliceerd zijn. Vooral het goed bewerken van ‘fijn’ materiaal, zoals vacht, bont, haar, etc is vaak erg arbeidsintensief. Zeker wanneer het beeld bedoeld is voor drukwerk, zijn de details erg belangrijk. Heb je dan te maken met een weelderige krullenbos of fijne haren die in de wind wapperen, kan dit een klusje zijn dat veel geduld vraagt.

In dit artikel laten we je zien hoe je haren op een goede manier kunt bewerken, zodat het er ook op drukwerk super uitziet.

Stap 1: Maak het haar vrijstaand

Het haar vrijstaand maken deden wij met behulp van een laagmasker op het oorspronkelijke beeld. Zie onderstaande afbeelding:

laagmasker om haar vrijstaand te maken

Stap 2: Verwijder alle overbodige losse haartjes

De bedoeling van hoogwaardige beeldbewerking van het haar is dat in het eindresultaat juist alle fijne haren ook goed bewerkt zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, ga je nu alle overbodige losse haartjes verwijderen. Dit klinkt misschien onlogisch, maar maak je geen zorgen. Dit komt later helemaal goed. Wij gebruikten hiervoor in de maskerlaag de brush / eraser tool om de overbodige haren uit de selectie te verwijderen.

haar vrijstaand maken overbodige haren verwijderen

Stap 3: Pas de zwart-wit ratio van het laagmasker aan

Met behulp van de functies niveaus en curven (level / curves) balanceren we de zwart-wit-ratio van het laagmaker.

zwart-wit ratio van het laagmasker aanpassen

Stap 4: Teken nieuwe haren met de pen tool

Nu begint het echte werk: het tekenen van de haren. We gebruiken de “Pen tool“ om in de maskerlaag nieuwe haren in te tekenen. Met behulp van de pen tool tekenen we nieuwe haarlijnen die de verwijderde haartjes vervangen. Wanneer je beschikt over een tekenablet, kan je die het beste gebruiken voor nog betere resultaten. Bovendien gaat dit meestal sneller. Hieronder zie je de afbeelding met ingetekende haren.

beeldbewerking tekenen haar pen tool

Stap 5: Werk de kleur en textuur van de nieuwe haren bij

Voor een waarheidsgetrouw beeld, moeten de nieuwe haren dezelfde kleur en textuur krijgen als de bestaande haren. Dit kan met het Kloonstempel of met het pipet (of een combinatie van beide).

beeldbewerking kleur en textuur nieuw haar bewerken

Stap 6: Vervaag de haaruiteinden voor een realistisch beeld

Om de haaruiteinden er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, gebruiken we het gereedschap ‘Vervagen’ om de fijne puntjes van de haren te bewerken. Hiermee krijgen de nieuwe haren een zachte overgang in de achtergrond en ziet het geheel er realistisch uit. Let op: voor het beste resultaat gebruik je voor het vervagen een waarde tussen 0,1 en 0,5.

beeldbewerking haar uiteinden vervagen

Het resultaat

Het kost misschien wat tijd, maar omdat het haar nu handmatig vrijstaand is gemaakt en is bijgewerkt, kan je het nu tegen elke achtergrondkleur gebruiken zonder dat je een halo-effect krijgt of lelijke afsnijdingen van het haar ziet.

hoogwaardige beeldbewerking haar voor na

beeldbewerking haar voorbeelden